E-kniha

Cesta k mrazu

Vydání: Městská knihovna v Praze 2013 | Jazyk: čeština

Sbírka veršů významného českého básníka první poloviny dvacátého století, kterou autor poprvé uveřejnil roku 1940 pod pseudonymem Karel Jílek.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Cesta k mrazu

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Roku 1940 tak jako ostatní autoři židovského původu byl Jiří Orten vystaven zákazu publikování a tak své první dvě sbírky vydal v nakladatelství Václava Petra pod pseudonymem Karel Jílek. "Cesta k mrazu" se objevila rok po Ortenově prvotině "Čítanka jaro" a byly v ní shromážděny verše, které na Ortenův předcházející opus svou formou i obsahem přímo navazovaly. Ve dvou oddílech jsou zde skloňovány základní témata Ortenovy tvorby, mezi něž patří osamocení, stesk či předtuchy neodvratného příchodu smrti. Hned v úvodní básní zpracoval Orten například smutný obraz pozdního a dohasínajícího léta, jinde zase elegicky vyslovuje obavu, že nebude již žíti a v dalším verši motiv přilétajícího havrana už jakoby předznamenává nástup tmy, která pohltí svět. Orten bolestně a se zármutkem sleduje události, které se kolem něho odehrávají: v samotné titulní básni pak předpovídá a kreslí hořký obraz svého osudu, oněch okamžiků, kdy "smrt je blízká", kdy "zastaví se čas, až ticho na vystydlém / srdci se bude zachvívat, / až budu otevřen, až pod očima mýma /armáda červů spatří zámek vrat."

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíORTEN, Jiří
NázevCesta k mrazu
AutorJiří Orten
VydáníV MKP 1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2013
Rozsah44 s
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran44
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiBáseň pozdního léta --; Jablka --; Malá elegie --; Končiny štěstí --; Dívka a strom --; Nahá dívka --; Hrdlo písně --; Modlitba --; Listopad --; Takový smutný den --; Návrat --; Rty písně --; Holub na střeše --; Bílý obraz --; Ústí písně --; Skloň se k trávě --; Báseň kamene --; V mamince --; Tolik to zní --; Veliký pohyb --; Jízda --; Vzpomínka --; Pod zemí --; Pláč --; Mlha --; Cesta k mrazu --; Daleké svítání --; Jednoho dne --; Na plný hlas --; Sen --; Vesele, vesele --; Zimní procházka křížem krážem --; Bouře

Lístek

MARC